sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Fongausreissu Airistolla

Kavereiden kanssa lähdettiin fongaamaan uusia lajipisteitä tälle vuodelle - minulle myös ensimmäisiä. Tavoitteena oli saada härkäsimppu ja kivinilkka.

Airistolla käytimme kauimmaisinta laituria pilkintään. Pari äijää siellä oli yrittämässä silakkaa, tosin heikoin tuloksin. Meitä neuvottiin, että laiturin "kulmasta" on tullut kivinilkkoja, joita olimme hakemassa. Pari särkeä siitä tuli alkuun ja joitain pieniä ahvenia. Juuso sai härkäsimpun ensimmäisenä. Sitten Jerekin veti sellaisen ja minä jäin edelleen ilman.




Paikkoja vaihdeltiin ja joku särki ja simppu siinä nousi laiturille. Olin edelleen ilman simppua, mutta keksin alkaa yrittämään pinnassa uivia pieniä kolmipiikkejä morrilla. Aika pian sain ylöskin sellaisen ja kolmas laji tälle vuodelle oli tullut.



Kokeilin tapsilla härkäsimppua, mutta mitään en saanut. Alkoi jo usko loppua koko härkäsimppuun. Minua neuvottiin kokeilemaan värikoukkupilkkiä, ja minä kokeilin. Lopulta sillä sellainen nousi ja tunne oli mahtava. Elämäni ensimmäinen simppu ja tämän vuoden neljäs laji oli todellisuutta!



Sitten laiturin päästä tuli pari äijää kokeilemaan pieniä kivisimppuja rantamatalasta. Toinen heistä saikin sellaisen ja lisäksi jonkin tokon. Meillä ei ollut mitään kunnon lirkkivehkeitä mukana, mutta yritimme pienillä morreilla ja lyhyillä vavoilla. Ensin en edes nähnyt mitään kaloja pohjalla, mutta kun keksin siirtyä laiturin viereen hyvälle paikalle, näin siinä pari tokkoa. Sain pienen toukalla syötetyn morrin toisen eteen ja se lähestyikin sitä varovaisesti. Sitten se otti morrin suuhunsa, repi sitä ja minä vetäisin! Ei pysynyt, hitto! Päättelin, että toukkani oli turhan suuri ja paloittelin seuraavan aivan pieneksi. Heitin morrin taas kalan eteen, mutta enää sitä ei kiinnostanutkaan. Se kääntyi pois päin, muttei lähtenyt mihinkään. Kovasta yrityksestä huolimatta en saanut sitä enää ottamaan syöttiä suuhunsa.

Vaihdoin paikkaa muutaman metrin. Siellä en saanut kaloja näkyviin ja siirryin takaisin. Nyt siellä oli taas tokot syöntipäällä ja sain tarjottua morrin taas yhdelle. Se oli sen suussa hetken ja vedin. Se pysyi hetken päässä, mutta irtosi ennen pintaa. Koukku oli aivan liian suuri. Yritin vielä hetken, mutta kyytini oli jo kohta lähdössä, joten piti mennä pakkaamaan.

Päivä oli hieno ja lajeja tuli ihan kivasti, vaikka tokko jäi harmittamaan. Sää oli hieno: koko päivänä oli aivan tyyntä ja pakkasta hiukan, mikä edistää jäiden tuloa. Tosin iltapäivällä alkanut lumisade oli aika ikävä, mutta hyvä että se tuli nyt, että lumet menevät veteen, eivätkä jää haittaamaan jäätymistä. Seuraavaksi päästään jo varmaankin jääpilkille!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti