maanantai 13. maaliskuuta 2017

Satakunnan PM-kisa Pyhäjärvellä, Kristallirannassa 5.3.

Tämä kilpailu sattui siinä mielessä sopivaan saumaan, että se tarjosi hyvän tilaisuuden treenata seuraavan viikon Lounais-Suomen PM-kisaan, joka järjestettiin samassa paikassa. Lounais-Suomen kilpailu on minulle tärkeämpi ja päätin ottaa tämän kisan treenin ja välineiden testailun kannalta. Vaikka tässä kisassa alueena oli koko järvi, tarkoituksena oli kuitenkin pysytellä Lounais-Suomen kisan kilpailualueella, joka oli varsin rajattu (karkeasti Kuivetunnokasta pari kilsaa selälle päin ja tästä suora linja Vahoniemen edustalle).

Lähdin kisassa Vahoniemen suuntaan, sillä pidin sitä varteenotettavimpana vaihtoehtona seuraavan viikonkin kisaan. Kuulemani perusteella Kuivetunnokan alueella ei juuri kalaa ole tänä talvena ollutkaan. Ehdin vartin menoajassa sopivasti vajaan kilometrin päähän Vahoniemennokasta, josta aloitin. Aloituskohdalla oli noin peri metriä vettä ja jo kolmas reikä antoi värikoukulla noin kilon ahvenputken, kun hivenen jyrkempi penkan reuna löytyi. Seuraavaltakin reijältä tuli värikoukkuun heti tärppejä, muttei kelvannut oikein kunnolla. Kokeilin morria ja se kelpasikin niin hyvin, että monta kertaa ahven kävi noukkimassa sen jo laskusta. Tästä reijästä nousi vielä noin kilo ahvenia ja keskipaino pysytteli mukavasti sadan gramman tuntumassa. Viereisistä reijistä ei kuitenkaan irronnut enää mitään eikä vanhoista kalareijistäkään lisäpainoa tullut, joten siirryin vähän reilummin lähemmäksi Vahoniemennokkaa.

Nyt meni taas monta reikää tyhjää nykiessä, kunnes yhdestä reijästä nousi yksittäinen pienempi ahven. Vierestä löytyikin jyrkempi penkan reuna ja siitä nousi heti värikoukulla useampi ahven. Kokeilin tapsipilkkiä ja silläkin tuli kaloja, muttei juuri parempaa tahtia kuin värikokullakaan. Tästäkin reijästä nousi noin kilo kalaa, eikä morrilla härnääminen lopuksi enää auttanut. Kalareijän ympärillä oli taas täysin tyhjää sekä syvemmässä, että matalammassa. Seuraavan kalareijän löysin vasta, kun menin lähes kiinni seuraavan viikon kisan takarajaan, ja tästä reijästä nousi ehkä puoli kiloa kalaa. Näin parin pilkkijän saavan jonkun verran kalaa noin 70 metrin päässä rajan ulkopuolella ja menin itsekin suunnitelmistani poiketen kokeilemaan tuota aluetta. Kisa-aikaa oli tässä kohtaa jäljellä noin tunti.

 Ensimmäisestä reijästä nousikin pienen härnäilyn jälkeen mukava, noin 400-grammainen ahven, jonka jälkeen urku aukesi. Ahventa alkoi pukkaamaan hyvää tahtia, joka ei tuntunut hirveästi hiipuvan. Silti kokeilin ihan testimielessä vaihdella koukkuväriä, muttei sillä tuntunut olevan juuri merkitystä. Jossain kohtaa jätin putken kesken ja tein vähän matkan päähän reijän, josta myös alkoi heti pukata kalaa. Kun tahti vähän hiipui, tein vielä uuden reijän, mutta siitä tuli vain muutama selkeästi pienempi ahven. Menin vielä lopuksi vanhalle kalareijälle, jonka olin jättänyt kesken, ja taas alkoi nousta ahvenia. Hetken kuluttua oli kuitenkin pakko jättää putki kesken, kun kisa-aika päättyi ja oli vielä kerittävä punnitukseen puolessa tunnissa. Hiukan se täpärälle meni, mutta muutaman juoksuaskelen siivittämänä ehti kuitenkin määrätyssä ajassa kisakeskukseen.

Ihan ei kymppi mennyt rikki, mutta saaliini, 9750 g riitti kuitenkin alle 19 v. -sarjassa selkeään voittoon. Yleisessä sarjassa taisi olla kaksi kympin ylitystä, joista toinen ongittiin samalta kohtaa, johon itsekin lopussa löysin ja toinen ilmeisesti jostain päin selkää. Tuolle alueelle kun olisi hoksannut mennä vähän aiemmin, olisi tulos voinut olla vielä aika paljon parempi. Seuraavan viikon raja vain harmittavasti rajaa sen Lounais-Suomen kisan alueen ulkopuolelle. Päätin kuitenkin alustavasti lähteä silloinkin samaan suuntaan, vaikka arvattavissa oli, että sinne tulisi paljon muutakin porukkaa.

Keli oli koko päivän varsin aurinkoinen

~ Juuso

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti